HELMET 
 HELMIEN
HISTORIAA 

Ensimmäiset maininnat helmistä löytyivät 4000 vuotta vanhoista kirjoituksista Kiinassa.
Kiinassa helmenviljely on ikivanha traditio. Kiinalaiset ovat keränneet ja kasvattaneet helmiä yli kahden tuhannen vuoden ajan. Kiinassa myös kehitettiin ensimmäiset viljellyt helmet jo vuonna 1082.

Yksi syy suurikokoisten ja tasalaatuisten helmien syntyyn Kiinassa ovat maan luonnonolosuhteet. Siellä on harvoin maanjäristyksiä tai vakavia myrskyjä ja helmet saavat kehittyä pitkään ja rauhassa.

 HELMIEN
SYNTY 

Luonnonhelmi syntyy aina sattumalta pienen hiekanmurusen tai muun vieraan esineen eksyessä simpukan sisälle. Simpukka suojelee itseään ja erittää esineen ympärille kovaa, sileää helmiäisainetta. Niin kauan kuin vieras esine on simpukan sisällä, osteri erittää helmiäisainetta sen ympärille. Näin syntynyttä helmeä kutsutaan aidoksi luonnonhelmeksi.

Luonnonhelmet ovat erittäin harvinaisia ja arvokkaita. Maailman kalleimmat luonnonhelmet maksavat miljoonia euroja.

Sekä suolaisen että makeanveden helmet ovatkin jo pitkään olleet ns. istutettuja helmiä ja näiden lisäksi myynnissä on nk. jäljitelmähelmiä (esimerkiksi Majorica), jotka on tuotettu synteettisesti, eivätkä ne siis ole kehittyneet osterissa.

 VILJELLYT
HELMET 

Käytämme eniten viljeltyjä makeanveden eli Biwa- helmiä. Kasvatus aloitettiin Japanin Biwa-järvellä, josta ne saivat nimensä. Niitä viljellään lisäksi Yhdysvalloissa ja Kiinassa. Makeanveden helmien ytimessä on siru simpukankuorta. Helmi on kokonaan helmiäistä ja kestää siksi käytössä parhaiten.

Pyöreiden lisäksi helmiä on riisimäisiä, litteitä ja pitkulaisia. Makeanvedensimpukka on huomattavasti suurempi kuin merivesisimpukka ja siitä voidaan saada jopa 80 helmeä kerralla. Siksi makeanvedenhelmet ovat huomattavasti edullisempia kuin merihelmet.

Valikoimissamme on myös merihelmiä, jotka syntyvät merivedessä elävistä simpukoista. Näitä ovat Akoya- ja Mabe-helmet sekä vaaleat ja tummat Etelänmeren helmet eli Tahitinhelmet. Toisin kuin makeanveden helmissä, näiden viljelyssä käytetään vierasta ydinpalloa.